« prva  « nazaj  1 2 3 [4] 5 6 7   naprej »  zadnja »
Vseh člankov v kategoriji Ekologija: 78
To pripada meni!

To pripada meni!

13.01.2010 | Avtor: Anton Komat

Večina izmed nas je sveto prepričanih, da je ekonomija čudežna stroka sedanjosti, ki nam s svojimi zapletenimi matematičnimi operacijami pričara iz dela, kapitala in surovin profit. Profit kot vir denarja pa je v današnjem svetu postal prevladujoči motiv zahodne civilizacije. Ne smemo pa prezreti, da se v profitnem motivu materializira vse zlo človeške družbe in da na njem temelji rušilna dejavnost človekove volje po podrejanju narave in sočloveka.

Ledene sveče v rastlinjaku

Ledene sveče v rastlinjaku

09.12.2009 | Avtor: Anton Komat

Človek se sploh ne zaveda, da so planetarni gozdovi pravi klimatski žiroskop, ker njihova biomasa vsrka ogromne količine CO². Gozdovi niso le pljuča planeta, ampak predvsem osnovni urejevalec planetarnega ciklusa CO² - torej temelj globalne klime z izjemnim vplivom na globalni vodni ciklus.

Hermenevtika narave

Hermenevtika narave

18.11.2009 | Avtor: Anton Komat

Tehnološke aplikacije znanstvenih dognanj vse bolj dokazujejo, da znanosti ni nič svetega. Reklo: Le norci hitijo tja, kjer si angeli ne drznejo stopiti, tako vsekakor ne velja za znanost.

Mit o napredku in izgubljena modrost

Mit o napredku in izgubljena modrost

21.10.2009 | Avtor: Anton Komat

Že stari rokodelski rek pravi: "Sedemkrat odmeri, preden odžagaš!" Antika pozna rek Quod dubitas ne feceris! (Če dvomiš, ne stori). Paradoks je v tem, kot je zapisal Otto Koenig, da smo programirani za kameno dobo, v rokah pa držimo namesto kija atomsko bombo.

Izgubljeni boj kemičnega bojevnika

Izgubljeni boj kemičnega bojevnika

23.09.2009 | Avtor: Anton Komat

S silovitim razvojem kemije je človek dobil v svoje roke eno najstrašnejših orožij proti naravi, tako ubijalsko in zahrbtno, da mu na planetu ni enakega. Pri tem se človeštvo sploh ne zaveda, kakšne bodo posledice v prihodnosti

Izkoriščanje morij

Izkoriščanje morij

05.08.2009 | Avtor: Ana Hace

Prekomerni ribolov nima le očitnih negativnih vplivov na ribje zaloge temveč tudi na morski ekosistem. V močno izkoriščenih morjih pride do znižanja biodiverzitete, zmanjšanja produkcije naravnih virov, upada povprečne trofične stopnje, povečanega nenamernega ulova ter večjega vpliva na antropogeno spreminjanje habitata.

Okoljska pravičnost

Okoljska pravičnost

05.08.2009 | Avtor: Anton Komat

Zapiranje okoljskih informacij omogoča potencialnim onesnaževalcem precejšnjo manipulacijo z lokalnim prebivalstvom. V Sloveniji takih primerov ni malo. Prikrivajo se podatki o kaki nevarni uporabljeni tehnologiji, posledicah njene uporabe na zdravje ljudi in bioto in pozneje tudi o nastali okoljski škodi.

Hazarderji, ki so se odločili, da se bodo igrali Boga

Hazarderji, ki so se odločili, da se bodo igrali Boga

08.07.2009 | Avtor: Anton Komat

Gensko inženirstvo pomeni nedvomno najusodnejši korak v razvoju znanosti o življenju. Vsekakor gre za najprovokativnejšo družbeno in etično temo naše dobe. Zastrašujoča moč manipuliranja s samo zasnovo življenja nam postavlja vrsto temeljnih vprašanj našega bivanja, od filozofskih, etičnih, religioznih do pravnih, političnih in moralnih.

Degradacija okolja ogroža nacionalno varnost

Degradacija okolja ogroža nacionalno varnost

10.06.2009 | Avtor: Anton Komat

Zagovorniki agrokemično podprtega industrijskega kmetijstva se danes prikazujejo kot edini rešitelji človeštva pred lakoto in pomanjkanjem. Trdijo, da brez rabe težke mehanizacije, kemičnih gnojil in pesticidov ni moč prehraniti vse številčnejšega človeštva. Poglejmo pa si še drugo plat medalje.

Hudičevi zvarki bolnega človeškega uma

Hudičevi zvarki bolnega človeškega uma

13.05.2009 | Avtor: Anton Komat

Več kot očitno je, da razviti svet dobesedno zasipa rodovitno prst s strupi. O smiselnosti takega početja pa naj bralec presodi sam! Večina pesticidov je zelo nevarnih, ne le človeku, temveč tudi drugim organizmom v okolju.

« prva  « nazaj  1 2 3 [4] 5 6 7   naprej »  zadnja »
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Računalniški priročnik. Vse kar potrebujete, da boste postali python programerji.
vaš e-mail naslov

Mavrični mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija


Aktualni dogodki
ponedeljek, 9. februar 2015 ob 02:00 do torek, 9. februar 2016
Knjiga: Samooskrbni organski vrt
petek, 13. februar 2015 ob 03:30 do sobota, 13. februar 2016
Modrost v besedi: Konfucij: Misli in izreki